Šta je stepenasto grijanje velikih otkovaka od nehrđajućeg čelika?

- Feb 15, 2021-

Svrha toplotne obrade je promjena mikrostrukture metala ili legure zagrijavanjem i hlađenjem kako bi se postigla potrebna svojstva u inženjerskoj tehnologiji. U procesu kaljenja i normalizacije toplotne obrade teških otkovaka, prvi korak je zagrijavanje otkovaka na odgovarajuću temperaturu kako bi se dovršila transformacija austenitnih otkovaka od nehrđajućeg čelika.


Zagrijavanje velikih otkovaka od nehrđajućeg čelika nije tako jednostavno kao kod malih i srednjih dijelova. Treba prilagoditi različite metode zagrijavanja u skladu sa karakteristikama velikih otkovaka. Osnovni problem je smanjiti termički stres temperaturne razlike što je više moguće u procesu grijanja kako bi se osiguralo da se postojeći nedostaci neće proširiti. U isto vrijeme, takođe treba uzeti u obzir da vrijeme zadržavanja u fazi visoke temperature ne bi trebalo biti predugo kako bi se spriječio rast zrna austenita. Stoga postupak zagrijavanja teških otkovaka treba sveobuhvatno uzeti u obzir.


Detaljan postupak koračnog zagrijavanja otkovaka od nehrđajućeg čelika je sljedeći:

1. Ulazak u peć

Ne postoje posebni zahtjevi za srednje i male otkovke od općenito ugljičnog čelika i niskolegiranog čelika. Za neke velike otkovke od nelegiranog čelika od visokolegiranog čelika, temperatura ulaza mora biti manja od 450 ℃ i zadržava se određeno vrijeme.

2. Brzina zagrijavanja na niskoj temperaturi

Brzina zagrijavanja na stupnju niske temperature može se podijeliti na dva načina: grijanje punom snagom i rast brzine. Budući da je središte kovanja i dalje u elastičnom stanju na stupnju niske temperature, previsoka temperaturna razlika lako može prouzrokovati preveliki toplotni stres, što može dovesti do pucanja kovanja.

3. Srednje držanje

Postepeni postupak zagrijavanja srednjeg držanja široko se koristi u procesu toplotne obrade velikih otkovaka od nehrđajućeg čelika.

4. Temperaturna razlika između površine i središta kovanja u osnovi nestaje nakon srednjeg zadržavanja

Trenutno je temperatura središta kovanja od nehrđajućeg čelika viša i već je u plastičnom stanju. Stoga se za nastavak grijanja u ovom trenutku može koristiti veća brzina zagrijavanja. Čak i ako u ovom trenutku postoji druga temperaturna razlika, neće biti veće opasnosti za kovanje

5 Koncept prosječne temperature određen je karakteristikama grijanja velikih otkovaka. Općenito, peć za grijanje velikih otkovaka od nehrđajućeg čelika relativno je velika, a ujednačenost temperature peći je loša. Operater uglavnom promatra temperaturu u peći termometrom termoelementa.

6. Očuvanje topline

Ulazi u fazu očuvanja toplote nakon završetka homogenizacije. Funkcija očuvanja topline je postići da temperatura jezgre obratka dostigne temperaturu grijanja i dovrši transformaciju austenita.