Koje su najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir prilikom izvođenja vrućeg kovanja?

- Mar 04, 2020-

Hlađenje

Kao što je već spomenuto, hlađenje treba izvesti s velikom pažnjom zbog rizika od izbijanja.

Tolerancije

Druga važna stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru vrućeg kovanja je manje precizna dimenzijska tolerancija u usporedbi s hladnim kovanjem.

Bljeskalica

Vruće kovanje može se podijeliti na otkovke sa i bez bljeskalice. Ove sa bljeskalicom posjeduju složene 3D geometrije u odnosu na one bez bljeskalice, uglavnom ograničene na osimetrične komponente ili komponente s ciklično-simetričnom geometrijom.

Umire

Matrice koje se koriste u vrućem kovanju izrađene su po mjeri kako bi odgovarale dizajnu dijelova kupca. Postupak se izvodi čekićima za ispadanje, pad snage ili probijanjem udarca, hidrauličkim ili vijčanim prešama i drugim sličnim strojevima za komprimiranje grijanog metala u željeni oblik dijela.

Budući da se matrice koje se koriste u vrućem kovanju podvrgavaju ozbiljnom termičkom ciklusu i mehaničkom opterećenju, moraju se uzeti u obzir pucanje, plastična deformacija, pucanje i trošenje toplinskim umorom. Da bi se produžio život matrice, potrebna je dobra duktilnost i žilavost i povećani nivo vruće tvrdoće i čvrstoće na zatezanje.