Šta su kovanje od nerdjajućeg čelika?

- Dec 20, 2020-

Kovanje nerdjajućeg čelika odnosi se na materijal od nehrdjajućeg čelika se primjenjuje pritisak, kroz plastičnu deformaciju kako bi se oblikovao potreban oblik ili odgovarajuća sila kompresije.


Ova sila se obično postiže korištenjem čekića ili pritiska. Kovanje može eliminirati mane kao što je labavo kao stanje liva, i optimizirati mikrostrukturu. U isto vrijeme, zbog očuvanja metala streamline, mehanička svojstva kovanja su općenito bolja od onih odljevka istog materijala.


Za važne dijelove s teškim uvjetima rada obično se koriste kovanje osim ploče, profila ili zavarivanja jednostavnim oblikom koji se može valjati.


Zbog deformacije i rekvizistalizacije nehranjivog čelika, suhi dendrit i kolonarni zrno postaju istovremena rekvizitalizacija strukture sa finim zrnom i jednoličnom veličinom nakon vruće deformacije rada metodom kovanja. Originalna segregacija, poroznost i uključivanje šljage u ingot su sažimane i zavarene, a mehanička svojstva su poboljšana, mogu osigurati mehanička svojstva i dug životni vjek dijelova. Kovanje umri je neuobičajeno sa odljevcima.