Vrste CNC mašina.

- Mar 01, 2020-

Najraniji numerički upravljački strojevi datiraju iz četrdesetih godina prošlog vijeka kada su motori prvi put korišteni za kontrolu kretanja već postojećih alata. Kako su tehnologije napredovale, mehanizmi su poboljšani sa analognim računarom i na kraju s digitalnim računarima, što je dovelo do porasta CNC obrade.

Velika većina današnjih CNC arsenala u potpunosti je elektronička. Neki od češćih procesa sa CNC-om uključuju ultrazvučno zavarivanje, probijanje rupa i lasersko rezanje. Najčešće korištene mašine u CNC sistemima uključuju sljedeće:

CNC mlinovi

CNC glodalice mogu se pokretati na programima koji se sastoje od upita na bazi broja i slova, koji komade usmjeravaju kroz različite udaljenosti. Programiranje za mlinski stroj moglo bi se temeljiti na G-kodu ili nekom jedinstvenom jeziku koji je razvio proizvodni tim. Osnovni mlinovi se sastoje od troosnog sistema (X, Y i Z), mada većina novijih mlinova može smjestiti tri dodatne ose.

Neki od češćih procesa sa CNC-om uključuju ultrazvučno zavarivanje, probijanje rupa i lasersko rezanje. Strugovi

Kod tokarskih strojeva komadi se sjeku u kružnom smjeru s alatima za indeksiranje. Uz CNC tehnologiju, rezovi korišteni tokarilima se izvode precizno i velikom brzinom. CNC strug koriste se za izradu složenih dizajna koji ne bi bili mogući na ručno pokretanim verzijama stroja. Sveukupno, kontrolne funkcije mlinova i strugača na CNC-u su slične. Kao i kod prethodnih, tokarilice se mogu usmjeriti G-kodom ili jedinstvenim vlasničkim kodom. Međutim, većina CNC struga sastoji se od dvije osi - X i Z.


Sekači za plazmu

Kod rezača za plazmu materijal se reže plazmom bakljom. Postupak se ponajprije primjenjuje na metalne materijale, ali se također može koristiti na drugim površinama. Da bi se proizvela brzina i toplina potrebni za rezanje metala, plazma se stvara kombinacijom plina komprimiranog zraka i električnih lukova.

Električne mašine za pražnjenje

Mašinska obrada električnim pražnjenjem (EDM) - koja se naizmenično naziva i strojno brušenje i iskrenje - proces je koji oblikuje radne komade u posebne oblike s električnim iskrugama. Kod EDM-a do trenutnog pražnjenja dolazi između dvije elektrode, a to uklanja dijelove određenog komada.

Kad prostor između elektroda postane manji, električno polje postaje intenzivno i samim tim jače od dielektričnog. To omogućava da struja prođe između dvije elektrode. Shodno tome, dijelovi radnog komada uklanjaju se svake elektrode. Podtipovi EDM uključuju:

  • Wire EDM , pri čemu se varnica sa erozijom koristi za uklanjanje dijelova sa elektronski provodljivog materijala.

  • Sinker EDM, gdje su elektroda i radni komad natopljeni u dielektričnoj tekućini u svrhu stvaranja komada.

U procesu poznatom kao ispiranje, nečistoće sa svakog gotovog komada odvodi se tekućim dielektrikom, koji se pojavljuje čim se zaustavi struja između dviju elektroda i ima za cilj uklanjanje daljnjih električnih naboja.

Rezači vodenih mlaznica

U CNC obradi, mlaznice za vodu su alati za rezanje tvrdih materijala, poput granita i metala, sa visokim pritiskom vode. U nekim se slučajevima voda miješa s pijeskom ili nekom drugom jakom abrazivnom tvari. Fabrički dijelovi strojeva često se oblikuju kroz ovaj postupak.

Mlaznice vode koriste se kao hladnija alternativa za materijale koji nisu u stanju podnijeti procese intenzivne topline drugih CNC strojeva. Kao takvi, mlazni vode se koriste u nizu sektora, poput zrakoplovne i rudarske industrije, gdje je postupak moćan za rezbarenje i rezanje, između ostalih funkcija. Rezači vodenih mlaznica također se koriste za aplikacije koje zahtijevaju vrlo zamršene rezove materijala, jer nedostatak topline sprečava bilo kakve promjene svojstvenih svojstava materijala koje mogu nastati uslijed rezanja metala od metala.

CNC strug koriste se za izradu složenih dizajna koji ne bi bili mogući na ručno pokretanim verzijama stroja.