Postupak lijevanja aluminija.

- Feb 26, 2020-

Postupak lijevanja aluminija

Lijevanje je originalna i najčešće korištena metoda pretvaranja aluminija u proizvode. Tehnički napredak je postignut, ali princip ostaje isti: rastaljeni aluminij se ulije u kalup da bi se duplicirao željeni uzorak. Tri najvažnije metode su livenje u kalupu, livenje u kalupu i livenje u pesak.

Livno lijevanje

Postupak livenja pod tlakom prisiljava rastopljeni aluminij u čeličnu matricu (kalup) pod pritiskom. Ova tehnika izrade obično se koristi za proizvodnju velikog volumena. Precizno oblikovani aluminijski dijelovi koji zahtijevaju najmanje obrade i završne obrade mogu se proizvesti ovom metodom lijevanja.

Trajno livenje u kalupu

Stalno livenje u kalupu uključuje kalupe i jezgre od čelika ili drugog metala. U kalup se obično ulijeva rastopljeni aluminij, mada se ponekad primjenjuje vakuum. Trajni odljevci u kalupu mogu se napraviti jači od odljevaka ili pijeska. Polu-trajne tehnike lijevanja kalupa koriste se kada je trajne jezgre nemoguće ukloniti sa gotovog dijela.

Livenje peska

Najvišenamjenska metoda proizvodnje aluminijskih proizvoda je lijevanje pijeska. Proces započinje uzorkom koji je replika gotovog lijevanja. Gotovo bilo koji uzorak može se utisnuti u sitnu mešavinu peska da bi se formirao kalup u koji se uliva aluminijum. Uzorak je nešto veći od dijela koji treba napraviti, kako bi se omogućilo skupljanje aluminija za vrijeme skrućivanja i hlađenja.