Rana historija aluminija.

- Feb 26, 2020-

Tijekom davnina, gline od aluminijskog oksida korištene su za sakrivanje štavljenja, prvu pomoć, umiranje tkanine i vatrootpornost. Ove glavne prekretnice dogodile su se tokom „otkrića“ aluminijuma:

1865. Pisac naučne fantastike Jules Verne opisuje aluminijumsku svemirsku raketu u svom romanu „ Putovanje na mesec“ .

1886. Student studenta koledža Oberlin Charles Hall i francuski inženjer Paul Heroult odvojeno i istovremeno razvijaju jeftin postupak elektrolize kojim se aluminij može izvući iz aluminijum oksida. Velika količina električne energije potrebne za pokretanje elektrolitičkog procesa ograničila je proizvodnju aluminija. Hall je 1889. dobio američki patent # 400,666.

1887.: Austrijski inženjer Karl Josef Bayer razvio je hemijski postupak pomoću kojeg se glinica može izvući iz boksita, široko rasprostranjene i prirodno prisutne aluminijske rude. I Bayer i Hall-Herout postupci se i danas koriste za proizvodnju gotovo cijelog aluminija u svijetu.

1900-ih do danas

Ranih 1900-ih američki poslovni lideri i industrijalci brzo su prepoznali vrhunska svojstva aluminija. Linija za prijenos električne energije i povišeno električno ožičenje vlaka bili su među prvima koji su iskoristili električne prednosti aluminija. Aluminij je pronašao rane industrijske upotrebe u motorima, poput onog koji su 1903. podigla braća Wright kako bi napajali svoj prvi biplane. Aluminijska folija stigla je na tržište 1910. Razvoj legura, započet 1911, poboljšao je fizička svojstva i otvorio nova industrijska polja. Velika depresija rezultirala je projektima uprave za napredak radova (WPA) koji su proširili kapacitet proizvodnje hidroelektrana, što je zauzvrat povećalo proizvodni kapacitet primarnog aluminija. Za to vrijeme osnovano je Udruženje aluminijuma. Prvi sastanak Asocijacije održan je 1935. u New Yorku.

Aluminij u Drugom svjetskom ratu

S početkom Drugog svjetskog rata aluminij je postao ključni strateški metal. Primarne upotrebe aluminijuma uključivale su izgradnju zrakoplovnih okvira, brodske infrastrukture, radare kao i milion nereda. Američka opskrba boksitom i lako dostupnom električnom energijom za proizvodnju primarnih metala rezultirala je visokom proizvodnjom koja je na kraju nadmašila nivoe proizvodnje u svim zemljama Osovine zajedno. Na domaćem terenu recikliranje aluminija je rano započelo. „Tin foil Drives“ uključuje ponudu besplatnih ulaznica za film u zamjenu za kuglice od aluminijske folije.

Posljednjih godina

Nakon Drugog svjetskog rata, američka industrija je prebacila zupčanike u proizvodnju proizvoda široke potrošnje. Ranih pedesetih godina prošlog vijeka došlo je do razvoja ikonskih pera i sušača u okviru bijelog emajla / aluminija. Coors Brewing je 1959. godine popularizirao dvodijelnu aluminijsku limenku s pop-top poklopcem. Jednako inovativna, osnovana je ponuda za recikliranje novčanih sredstava za limenke vraćene u pivaru. U 1980-ima pokrenuti su svemirski šatlovi sa raketnim potisnicima od aluminijum-oksida. Steve Jobs prepoznao je ljepotu i snagu aluminijuma, stvarajući tanku, laganu liniju proizvoda prijenosnih računala, iPada i iPhonea. Ono što je nekad bio jedan od najdragocenijih metala na zemlji, ovaj „Kralj metala“, upotreba aluminijuma i dalje raste. Aluminijumske baterije, nanotehnologija, napredne legure za svemirska vozila - aluminijumska industrija sada dovodi svet u svoje drugo stoljeće "Doba aluminijuma".

Od Edisona do vašeg doma

Kada je izgrađena prva mreža za prijenos električne energije (Edison, 1882.), aluminij je bio preskup da bi se mogao koristiti za ožičenje. Ova električna prijenosna mreža izgrađena je s bakrenim ožičenjem. Danas je aluminijsko ožičenje najbolji izbor za komunalne i elektroenergetske mreže.