Štap, šipka i žica.

- Feb 26, 2020-

Izrada štapa i šipki

Proizvodi od aluminijumske šipke, šipke i žice mogu se proizvesti na više načina. Jedna metoda je slična kotrljanju lima. Dugi, kvadratni ingoti se zagrijava, progresivno smanjuje u presjeku prolazeći ga kroz niz valjaka, a potom namotavanjem. Zavojnice se zagrijavaju i, ako se postaju za žice, provuku se kroz sve manje i manje matrice. Ekstrudirani aluminij se također može uvući direktno u oblik šipki, šipki i cijevi, a zatim se postupno razrjeđivati pomoću kalupa.

Izrada žica

Izrađena od aluminijske šipke, žica je, prema definiciji, manja od 3/8 inča u promjeru. Električni provodnik je izrađen navojem nekoliko žica u jedan komad. Šipka električnog vodiča može se izvući i namotati direktno iz rastaljenog aluminija.

Aplikacije

Električni dalekovodi su najveća primjena proizvoda od aluminija sa šipkama i šipkama. Ovo je tržište na kojem aluminij praktično nema konkurenciju od ostalih metala. Aluminij je jednostavno najekonomičniji način za isporuku električne energije. Aluminijske žice i kablovi se takođe koriste gotovo bilo gde gde postoji električni impuls - u komercijalnim zgradama, mašinama i opremi, prevozu i trajnim materijalima. Žica i kablovi koriste se za male zadatke o kojima rijetko razmišljamo, poput nehrđajućih spajalica u vrećicama za čaj i ponovnog uvijanja veza.

Iza mreže

Današnja aluminijumska građevinska žica je sigurna, pouzdana i isplativa. Važne promjene u proizvodnji aluminijskih građevinskih ožičenja započele su 1972. godine, kada je prvi put proizveden od vlastitog metala, a ne baš loše da se uklopi iz električnih komunalnih aplikacija. Sredinom 1980-ih, metalurzi su razvili aluminijsku leguru koja je premostila jaz u ključnim metalnim karakteristikama između bakra i aluminijuma. Ova poboljšana legura ima značajno različita svojstva od aluminijskih provodnika korištenih 1950-ih i 1960-ih i potpuno je prepoznata i odobrena današnjim industrijskim standardima.