Obrada aluminija.

- Feb 26, 2020-

Između proizvodnje aluminija od boksita do dobro poznatih krajnjih proizvoda poput zgrada i posuda za piće, nalazi se prerada. Obrada aluminijuma - korišćenjem odlivaka, ekstruzija i proizvoda od mlina - omogućava industriji da podrži krajnje korisnike da postanu inovativniji svojim dizajnom i koriste veće tehnologije. Lagani, izdržljivi i beskonačno reciklirani aluminijski proizvodi s dodanom vrijednošću mogu umanjiti troškove energije i emisiju ugljika u desetinama primjena.

Kastingi

Lijevanje je jednostavan, jeftin i svestran način oblikovanja aluminija u široku lepezu proizvoda. Ovakvi predmeti kao što su prijenos snage i motori za automobile i kapa na vrhu spomenika u Washingtonu, proizvedeni su postupkom lijevanja aluminija. Većina odlivaka, posebno veliki aluminijumski proizvodi, obično se prave u kalupu od peska.

Ekstruzije

Ekstruzija je široko korišten postupak oblikovanja aluminija koji pruža gotovo neograničene mogućnosti u dizajnu proizvoda. Postupak ekstruzije sličan je dječjoj zabavi stvaranja dugih niti igračkog tijesta forsiranjem proizvoda kroz plastični kalup. Srećom, težina, čvrstoća i visoka toplotna provodljivost aluminijuma uvelike nadmašuju masu tijesta, što dovodi do njegovog prisustva u širokom spektru proizvoda široke potrošnje i robe. Proces ekstrudiranja aluminija ima dodatnu korist jer omogućava brze cikluse razvoja proizvoda zahvaljujući niskim cijenama i fleksibilnom alatu. Proizvođači mogu ubrzati prototipove i faze ispitivanja brzim stvaranjem i procjenom različitih dizajna.

Otkovci

Kovanje je proizvodni proces u kojem se metal pod pritiskom, guranjem ili stiskanjem vrši pod velikim pritiskom kako bi se dobili dijelovi visoke čvrstoće. Kovani aluminij idealan je za primjenu u kojima su performanse i sigurnost kritični, ali za bržu ili energetsku učinkovitost potreban je lakši metal. Kovani aluminijski naplatci na trkačkim automobilima Daytona savršen su primjer. Postoje uglavnom tri vrste procesa kovanja: kovanje na otvorenom, idealno za veće aluminijske dijelove; kovanje sa zatvorenom matricom, dobro prilagođeno za zamršenije dizajne i čvršće tolerancije; kovano i kovano kolo za izradu prstenastih oblika visoke čvrstoće.

Pigmenti i puderi

Aluminijski prah, koji se nalazi u proizvodima u rasponu od losiona za sunčanje do lakog betona do solarnih panela, proizvodi se topljenjem aluminijskog ingota u plinskoj peći i prskanjem rastopljenog metala pod visokim pritiskom u fini zrnati prah. Dvije vrste praha mogu se proizvesti iz ovog postupka, ovisno o raspršivanju plina koji se koristi za "puhanje" rastaljenog aluminija sa vrha mlaznice.

Rod & Bar

Aluminijska šipka i šipka proizvode se nekoliko različitih procesa, i to istiskivanjem, valjanjem i namotavanjem ili se izvlače direktno iz rastaljenog aluminija. Ovi procesi izdužuju aluminij u komade u obliku kružne ili šipke koji se mogu obraditi u sve vrste primjene. Mnogi dijelovi strojeva i opreme, kao što su zakovice, čavli, vijci i vijci, izrađeni su od šipke i šipke. Aluminijska žica se široko koristi u primjenama električnog prijenosa zbog svoje vrhunske provodljivosti i nerozivne prirode. Svakodnevni proizvodi proizvedeni od žice, šipke i šipke uključuju materijal za ogradu sa lancem, aluminijske antene, patentne zatvarače i one praktične ponovno uvijanje koji se koriste za održavanje hrane svježom.

List i ploča

Kad aluminij prođe između valjaka pod pritiskom, postaje tanji i duži u smjeru u kojem se kreće. Ovaj jednostavni postupak osnova je za proizvodnju aluminijskih ploča, lima i folija. List, najrasprostranjeniji oblik industrijskog aluminija, koristi se u primjenama koje uključuju zrakoplovstvo (kože aviona), transport (auto karoserija), pakiranje (kućišta i krajevi limenki) i izgradnju (fasade zgrada).