Proces otvorenog kovanja.

- Jan 29, 2020-

Otvoreno kovanje kalupa izvodi se između ravnih matrica bez precjeđenih profila. Pomicanje radnog komada je ključ ove metode. Veći dijelovi veće od 200 000 funti. a dužina od 80 stopa može se na ovaj način čekirati ili utisnuti u oblik.

POSLOVANJE PROCESA
Grafički prikaz koraka procesa.


Procesne sposobnosti

Otvoreno kovanje može proizvesti odkovje od nekoliko kilograma do više od 150 tona. Nazvani open-die jer metal nije bočno ograničen otiscima koji umiru tijekom kovanja, ovaj postupak progresivno djeluje polaznu zalihu u željeni oblik, najčešće između matrice sa ravnim licem. U praksi, kovanje na otvorenom sastoji se od mnogo različitih varijacija procesa, omogućavajući izradu izuzetno širokog raspona oblika i veličina. U stvari, kada dizajnerski kriteriji diktiraju optimalni strukturni integritet za ogromne metalne komponente, mogućnost velike veličine kovanog otvora omogućuje jasan izbor procesa u odnosu na alternative koje nisu. Na najvišem kraju raspona veličina, otvoreni dijelovi za kovanje ograničeni su samo veličinom početne zalihe, naime, najvećim ingotom koji se može lijevati.

Praktično sve kovane i obojene legure mogu biti otvoreno kovane, uključujući neke egzotične materijale poput superalnih legura koje učvršćuju na starost i vatrostalnih legura otpornih na koroziju.

Mogućnost oblika otvorenog kalibra je zaista široka u širini. Osim okruglih, kvadratnih, pravokutnih, šesterokutnih šipki i ostalih osnovnih oblika, otvoreni postupci mogu proizvesti:

  • Korak osovina čvrstih osovina (vretena ili rotora) čiji se promjer povećava ili smanjuje (stepenice prema dolje) na više mjesta duž uzdužne osi.

  • Šuplje su cilindričnog oblika, obično duljine mnogo veće od promjera dijela. Duljina, debljina stijenke, ID i OD mogu se mijenjati po potrebi.

  • Dijelovi nalik prstenu mogu nalikovati podlošku ili se približavati šupljim cilindrima, ovisno o omjeru visina / debljina stijenke.

  • Metalne ljuske oblikovane konturama poput posuda pod pritiskom, koje mogu sadržavati ekstrudirane mlaznice i druge karakteristike dizajna.

Za razliku od sukcesivnih operacija kovanja u slijedu matrica, višestruko otvoreno kovanje može se kombinovati da bi se dobio željeni oblik. U isto vrijeme, ove metode kovanja mogu se prilagoditi tako da postignu odgovarajuću količinu ukupne deformacije i optimalnu strukturu protoka zrna, čime se maksimizira poboljšanje svojstava i krajnji učinak za određenu primjenu. Kovanje, na primjer, praznog zupčanika i čvorišta može dovesti do višestrukih operacija crtanja ili krutog kovanja, a zatim i do uznemiravanja. Slično tome, praznine za prstenove mogu se pripremiti podešavanjem ingota, a zatim probijanjem središta, prije kovanja prstena.