Proces hladnog kovanja.

- Jan 29, 2020-

Većina kovanja vrši se vrućim radovima, na temperaturama do 2300 stupnjeva F, međutim, varijacija kovanja za otiske je hladno kovanje. Hladno kovanje obuhvata mnoge procese - savijanje, hladno crtanje, hladno zakretanje, kovanje, istiskivanje i drugo, čime se dobiva raznolik raspon oblika dijelova. Temperatura metala koji se hladno kova može varirati od sobne temperature do nekoliko stotina stepeni.

Operacije procesa
Grafički prikaz koraka procesa.

Procesne sposobnosti

Hladno kovanje obuhvata mnoge procese savijanja, hladnog izvlačenja, hladnog zakretanja, kovanja, istiskivanja, probijanja, kotrljanja niti i još više čime se dobiva raznolik raspon oblika dijelova. Tu se ubrajaju razne komponente u obliku osovine, geometrije u obliku čaše, šupli delovi sa stabljikama i osovinama, sve vrste uzrujanih i savijenih konfiguracija, kao i kombinacije.

Nedavno su dijelovi s radijalnim protokom poput okruglih konfiguracija s središnjim prirubnicama, pravokutni dijelovi i neosimetimetrični dijelovi s 3- i 6-kratnom simetrijom proizvedeni toplom ekstruzijom. Sa hladnim kovanjem čelične šipke, žice ili šipke, dijelovi nalik na osovine s 3-ravnim zavojima i glavama dizajnerskih karakteristika nisu rijetkost.

Tipični dijelovi su najisplativiji u rasponu od 10 funti. ili manje; simetrični dijelovi do 7 lbs. lako se predaju automatiziranoj obradi. Opcije materijala se sastoje od niže legiranih i karbonskih čelika do nehrđajućeg čelika serije 300 i 400, odabranih aluminijskih legura, mesinga i bronce.

Postoje slučajevi kad se odabire topli način kovanja preko hladnog kovanja, posebno za čelične klase viših ugljika ili kada se međugorječi postupci mogu eliminirati.

Često odabrane za integralne dizajnerske karakteristike kao što su ugrađene prirubnice i nosači, hladni otkovci često se koriste u automobilskim dijelovima za upravljanje i ovjesima, sustavima protiv kočenja, hardveru, odbrambenim komponentama i drugim primjenama gdje se postižu velika čvrstoća, bliske tolerancije i volumen proizvodnje. njima ekonomski izbor.

U tom slučaju, hemijski podmazan šipka potiskuje se u zatvoreni kalup pod ekstremnim pritiskom. Ne zagrejani metal se na taj način ulijeva u željeni oblik. Kao što je prikazano, istiskivanje prema naprijed uključuje protok čelika u smjeru ramske sile. Koristi se kada treba smanjiti promjer šipke i povećati dužinu. Povratna ekstruzija, gdje metal teče suprotno od sila ramena, stvara šuplje dijelove. Uznemiravajući metal teče pod pravim uglom do ramske sile, povećavajući promjer i smanjujući dužinu.