Proizvodnja načina cijevi od nehriđajućeg čelika.

- Apr 01, 2021-

Prema različitim načinima proizvodnje, može se podijeliti na vruću valjanu cijev, hladno valjanu cijev, hladno izvukutu cijev, ektrudiranu cijev itd.

1.1 vruće valjane bešavne cijevi od nehrđajućeg čelika se uglavnom proizvode na automatskom valjanju cijevi. Nakon provjere i uklanjanja površinske mane, čvrsta cijev prazna se reže na traženu dužinu, centrira se na krajnju facu probijanja kraja cijevi prazna, a zatim se šalje u peći za grijanje na grijanje, te perforira na stroju za pirsing. Pod djelovanjem valjača i utikača postepeno se formira šupljina unutar cijevi prazna, koja se zove prazna cijev. Zatim se šalje u automatsku cijev valjanje mlin za nastavak valjanja. Konačno, debljina zida cijele mašine je podešena, a promjer je određen mašinom za određivanje dimenzija kako bi se ugodili zahtjevima specifikacije. To je napredna metoda za proizvodnju vruće valjane čelične cijevi neprekidnim valjajućim mlinom.

1.2. Da bi se dobila bešavna cijev manje veličine i bolje kvalitete, mora se usvojiti hladno valjanje, hladno crtanje ili kombinacija dvije metode. Hladno valjanje se obično obavlja na dva visoka mlina. Čelična cijev se kotrlja u prstenastom prolazu koji se sačinjava od kružnog užeta s promjenjivim presjekom i fiksnim konusnim utikačom. Hladni crtež se obično izvodi na 0,5-100t jednom lancu ili dvostrukom lancu hladnog stroja za crtanje.

1.3 metoda ektruzije: zagrijena cijev prazna je stavimo u zatvoreni ektrusioni cilindar, a probušena šipka i štap za ektruziju kreću se zajedno kako bi se ektrudirani dio izbio iz manje rupice za umiranje. Ova metoda može proizvesti čelične cijevi manjeg promjera. Proizvodnja čelične cijevi malog promjera.


Ova vrsta čelične cijevi može se podijeliti na bešavne cijevi od nehranljivog čelika i zavarenu cijev od nehranljivog čelika (utorenu cijev). Prema različitom procesu proizvodnje, može se podijeliti na vruće valjanje, ektruziju, hladno crtanje i hladno valjanje. Prema obliku sekcije, može se podijeliti na okruglu cijev i cijev posebnog oblika. Široko se koristi u okrugloj cijevi, ali postoje i neke kvadratne, kvadratne, polukružne, heksagonalne i istostraničnog trokuta Specijalno oblikovana cijev od nehranjivog čelika, kao što su U-oblik, oktagonalna itd.


Hidraulički test se obavlja za pritisak tekućine za nosenje čelične cijevi kako bi se provjerila njegova otpornost na pritisak i kvaliteta. Kvalifikovana je ako nema curenja, mokraće ili širenja pod navedenim pritiskom. Neke čelične cijevi podliježu ispitivanju kriminga, proširujućem testu i testu sravnjenja prema standardu ili zahtjevima zahtjevnika.


Bešavna cijev od nehrđajućeg čelika, poznata i kao bešavna cijev od nehrđajućeg čelika, napravljena je od čeličnog ingota ili čvrste cijevi prazna kroz perforaciju, a zatim napravljena vrućim valjanje, hladnim valjanje ili hladnim crtežom. Specifikacija bešavne čelične cijevi izražena je prema outer promjeru * debljina zida mmDiametar * debljina zida u mm