Kovanje alata dizajn preciznosti umri kovanje.

- Dec 27, 2020-

1. Umri tip strukture

Može se podijeliti na tri tipa prema die strukturi: integral die, combined die i separable die.

Kao što je prikazano na sličci 1, to je integral concave die, koji se koristi za kovanje čekića, a brava se koristi kao vodič gornjeg i donjeg umri. Umiranje sa integral konkavnim uzorkom je lako proizveti i pogodan za kovanje sa malom jedinicom deformacione sile.

Kao što je prikazano na fig. 2, to je srednja temperatura unazad ektruzija umire sa troslojnom kombiniranom die strukturom. Da bi se dobili dijelovi ektruzije sa visokom dimenzionalnom preciznošću, u umiranje se podešava grijač 8, a umiranje se može ohladiti i komprimiranim zrakom kako bi se kontrolirala njegova working temperature unutar navedenog raspona. Kako bi se poboljšao kvalitet površine ekstrudnog dijela, ostaci maziva na udarcu 1 i die 3 stružu se pomoću ploče za pražnjenje 2 i umirućeg gornjeg bloka 7. Kombinirani umiranje je uobičajena die struktura u preciznom kovanje umri, koja se karakterizira korištenjem prestresed prstena, tako da umiranje može izdržati veći jedinični pritisak.

Kao što je prikazano na fig. 3, radi se o razdvojivoj konkavnoj umri za vruću ektruziju koraka od titanijumske legure na hidrauličnoj presi ili vijčanoj presi. Dva trouglasta polu končava umiru (7 i 8) se hinged sa gurnutim štapom 2 kroz otvor pina 9, a gurna šipka 2 je fiksiran na izbacivaču štapa. Dvije polovine umrijet će se rasporediti u držač za umiranje 1, a ugao između podupirućih površina je 30.. Popravi udarac 6 u držaču za udarac 4 sa prijelaznim prstenom 5. Prsten podrške se koristi kao podrška umrijela ili kao granica rada udarca. Kod ektrudiranja kovanja pojavit će se tanki buri između rastanaka površina umiranja zbog elastične deformacije umiranja. Razdvojivo umiranje se koristi za kovanje složenog oblika koji treba više od dva lica.

Struktura uređaja vodiča i mehanizam za izbacivanje je uglavnom ista kao i kod zajedničkog kovanja umri, ali preciznost vodiča je potrebna da bude višu. Struktura umri je ista, ali preciznost vodica je višu.

Fig.1 Integral concave flangeeless kovanje umrijeti

1-Gornji umri; 2-Donji umri

Fig.2 Razdvojivo umrijeti

1-die sjedište; 2-push štap; Prsten sa 3 podrške; Držač za 4 udarca;

5-ferrule; 6-udarac; 7-lijevi umri; 8-desno umri; 9-pin


2. Veličina komore umri

U zajedničkom kovanje vrućih umri, konačna veličina umrije komore se određuje prema vrućem crtežu kovanje. Pošto se razmatra samo rashladno skupljanje kovanja, a drugi faktori se ne razmatraju, tačnost kovanja je niska. Za precizno umiranje kovanja, uticaj različitih faktora treba smatrati da razumno određuje veličinu komore umrijevanja. Za kovanje umri prikazano na fig. 3, veličina komore za umiranje može se odrediti sljedećom formulom, a zatim ispraviti probno kovanje.

(1) U formuli promjera umrije šupljine (mm)

D dio je nominalna veličina odgovarajućeg izvana promjera kovanje (mm);

Dio usta je linearni koeficijent proširenja praznog, °C

T dio -- kovanje temperature pri konačnom kovanje, °C;

Umri -- linearni koeficijent širenja die materijala, °C;

T die -- working temperature of die, °C;

AD metak -- apsolutna vrijednost elastične deformacije umiranja promjera d tokom kovanja umiranja, mm.

(2) Die bore punch (punch boss) promjer (mm).

Slika 3 je nominalni promjer kovanje umrijeti.

(D) je negativna vrijednost elastičnog promjera kovanje umrijeti.

Wear of die bore se može smatrati u kovanje tolerancije.


3. Dimenzionalna tačnost i površinska grubost umrijetog je dosađivala

Određen prema tacnosti i povrsinske grubosti kovanje. Ako je potrebno da preciznost kovanja bude visoka, potrebna je preciznost proizvodnje komore za umiranje, a proizvodnja umrijet je teže. Općenito govoreći, za male i srednje kovanje umire i šupljine s manje kompliciranim oblicima, može se proizvoditi prema tačnosti it7 (toplo kovanje) i it8-9 (vruće kovanje); za velike kovanje umire i šupljine sa kompliciranim oblicima, može se proizvoditi prema točnosti it8-9 (toplo kovanje) i it10-12 (vruće kovanje). Mogućnost obrade treba razmotriti za površinsku grubost die bore, a važan dio bi trebao biti u R. =4 umm, opći dio bi trebao biti r. =3,2~1,6pm.


4. Snaga, ukočenost i maženje umrijet

Zatvoreno kovanje umri, kada se praznina napuni komorom za umiranje, višak energije uglavnom apsorbira umiranje i oprema. Kada je višak energije velik, umiranje je često oštećeno zbog pretjeranog stresa. Kako bi se spriječilo da kovanje umre od pucanja, s jedne strane, snagu samog umri treba poboljšati; s druge strane, nepovratan učinak višak energije treba smanjiti što je više moguće. Na primjer, jaz ektruzije je postavljen na umiranje, tako da se mala količina metala može ektrudirati iz pore nakon praznog formiranja, kako bi se apsorbirao višak energije; ili udarna površina se koristi za snošanje višak udarne energije, koja također može osigurati visoku preciznost kovanje.

Krutost umri utiče na dimenzionalnu preciznost kovanja. Glavni faktori koji utječu na ukočenost umrijele su struktura umrijevanja, položaj komore za umiranje i umiranje materijala. Struktura umri bi trebala biti jednostavna. Krutost integralnog umiranja je bolja, a pri upotrebi kombiniranog umiranja treba izbjegavati očisćenje i veliku elastično deformaciju između komponenti. Položaj die komore treba biti u skladu sa centrom bloka slajdova (ili čekić trake), kako bi se smanjilo odstupanje visine kovanja i horizontalne dimenzije uzrokovane ekscentričnim momentom. Materijal s visokom tvrdoću i visokim modulom elastičnosti treba odabrati kao kalup materijal.

Uobičajeno korištena maziva (masni razlomak) su slijedeće.

(I) vrelo kovanje

(1) 50% grafita + ulje motora se prska na umiranje i vruće prazno, što je pogodan za čelične kovanje.

(2)ZnSO. 5% i KCI 50. 5% eutectic + K. CrO. 2,3% sprej na umiranje, pogodan za kovanje titanijumskih le leđi.

(3) 95% ulje motora + 5% grafitnog praha se prska na vruće prazno, što je pogodan za kovanje bakra i mesinga.

Ulje + rosin + grafit 40% sprej na vruće prazno i umrijeti, pogodan za aluminij, magnezij i njihove kovanje sligura.

Fig. 4 bevel zupčanik kovanje Smokve.

(2) Toplo kovanje

(1) Toplo kovanje na 200-400 °C. Ugljikov čelik se tretira fosfatom kako bi se formirao porozni fosfatni kristalni sloj na površini praznog kako bi apsorbirao mazivo, a postepeno iskasapao tokom deformacije praznog kako bi se prevazišla prianjanje između praznog i umirućeg. Nehranjivi čelik se tretira oksalatnim ili bakranim oplatama. Mazivo je polibden disulfid ili grafit, koji se prska po praznom. Toplo kovanje na 400-700 °C ima istu metodu obrade, ali grijanje bi trebalo biti brzo; mazivo je grafit ili vodeni grafit, koji se prska po praznom i umire.

(2) Toplo kovanje na 700-850 °C bez površinskog predobrađanja. Grafit ili vodeni grafit se koristi kao mazivo i prska na prazno i umri.54003