Neispravno CNC strojno programiranje.

- Mar 01, 2020-

CNC obrada nije baš siguran proces. U nekim slučajevima se radni komad ili sam stroj mogu usmjeriti na štetan način. Kada se to dogodi, može doći do sudara zbog čega se alati ili dijelovi stroja završe slomljeni. Alat koji se može oštetiti padom može uključivati poroke ili stezaljke koje drže radni komad na mjestu. Kada dođe do oštećenja unutar mašine, može se kretati od manjeg loma vijka do ozbiljnog konstruktivnog deformiteta.

Činjenica je da CNC opremi nedostaje senzibilitet da bi tačno znali koje su udaljenosti previse. Stoga alati moraju biti točno programirani kako bi mogli raditi bez greške. Ako se programski kod pogrešno izračuna, CNC mašina može se pokrenuti izvan svojih fizičkih granica i izazvati unutarnji sudar. Iako se većina današnjih CNC strojeva proizvodi s granicama parametara, operaterima mogu upravljati ovim ulazima.

Isto tako, CNC alati ne zaboravljaju dano okruženje. Dok su neke CNC mašine opremljene senzorom opterećenja vretena, drugima nedostaje ova funkcija. U drugom slučaju softver mora biti ispravno kodiran kako bi se osiguralo da se ništa ne isključuje u parametru, inače bi pad sustava bio vjerojatni ishod. Čak i ako je CNC mašina opremljena senzorima opterećenja, ipak bi mogao doći do sudara. Kada funkcija alata prestane, na operateru je da popravi situaciju.