Razlike između kovanje i ljeva ventila.

- Sep 20, 2020-

Kovanjeje vrsta procesa koji koristeći mašine za formiranje metala preše na metalni billet, čineći ga deformiranim da bi stekli mehanička svojstva, oblik i veličinu. Kovanje je zajednički proces formiranja koji se široko utiče na mašineriju. Kovanje može eliminirati ljevane labave i zavarivanje rupa unutar metala. Mehanička svojstva kovanje su izvrsnija od odljevka.

Na osnovu temperature, kovanje se može klasificirati u hladno kovanje i vruće kovanje. Generalno, kovanje hladnoće je u toku pod temperaturom sobe. Vruće kovanje se provodi pod temperaturom koja je višu od temperature rekrystalizacije metala. Kovanje čija je temperatura niža od rekrystalizacije naziva se toplo kovanje.

Castingje vrsta ubrizgavanja kalupa, ubrizgavanje rastopljenog tecnog metala u pripremljeni kalup. Formira odljevke nakon hlađenja. Na osnovu tehnike, odljevak se može klasificirati u odljevak pijeska, odljevak pritiska, investicijski ljevak, odljevak od ljuske, liv bez šupljina, odljevak niskog tlaka, gravitacijski livak itd.

Odljevci ventila znače da su komponente ljevane, uključujući tijelo, haubu i ručni kotač. Casting se koristi za proizvodnju komponenti koje imaju velike veličine za obalnu štednju. Međutim, kovanje se koristi za proizvođače ventila malih veličina.

Ventili sadrže tijelo, haubu, stem, disk. Stem usvaja kovanje. Kovanje se može zamijeniti valjanim barom. Valjani bar može biti prihvatljiv i pod niskim pritiskom. Disk, tijelo i šeširić mogu biti od bara direktno. Komponente koje imaju velike veličine usvajaju casting. Materijali za livanje mogu se klasificirati u ugljični čelik, sliv čelik i nehranjeni čelik. Ugljični čelik: WCA, WCB, WCC; Liti čelik: WC6, WC9; Nehohodan čelik: CF8, CF8M, CF3, CF3M.

Bonnetless-Globe-Valve-1