Razlika između kovanja i livenja.

- Jan 29, 2020-

Ključna razlika: Kovanje i livenje dvije su različite tehnike koje se koriste za transformiranje metalnih materijala u željeni oblik u kontekstu oblika i veličine. Za kovanje se koriste sile pritiska, dok se za lijevanje koriste šupljine kalupa u koje se ulijeva metalna tekućina, a zatim očvrsne u željeni oblik. Proces kovanja smatra se boljim od lijevanja zbog proizvodnje dijelova sa gušćom mikrostrukturom, boljim uzorkom zrna i manjom poroznošću.

Kovanje i livenje dvije su različite tehnike koje se koriste u procesu proizvodnje. Oboje se međusobno razlikuju. Za lijevanje se uglavnom koristi lijevanje. Ta se toplina dovodi do materijala. Za lijevanje materijal se mora zagrijati iznad njegove temperature topljenja. Materijal se ukapljuje i topi. Ovaj ukapljeni materijal se izliva u kalup, gdje poprima oblik, a zatim uzima opustošeno čvrsto stanje.


S druge strane, kovanje koristi sile pritiska za preoblikovanje ili deformiranje materijala. Koristi se kako bi se na materijal primijenila geometrijska promjena. Ovaj postupak kovanja koristi se uglavnom u industriji željeza i čelika. Otkovci su poznati po tome što su napravili neke od najjačih proizvedenih dijelova u odnosu na dijelove izrađene drugim tehnikama.

Teži da ojača materijal brigom o pukotinama i otpadnim prostorima unutar metala tako što ih zaptiva. Postoje različite vrste procesa kovanja poput kovanog otiska, hladno kovanje, kovanje sa otvorenim klizanjem i bešavno kovano kovanje.

Stoga se lijevanje i kovanje međusobno razlikuju. Kovani dijelovi imaju veću čvrstoću na zatezanje od pijeska od dijelova koji se lijevaju. I lijevanje i kovanje imaju svoje prednosti koje pružaju poput lijevanja pruža veliki izbor izbora legura. Alati koji se koriste u lijevanju jeftiniji su od onih koji se koriste u kovanju. Casting nema problema u suočavanju sa kompliciranim dijelovima.

Kovanje je poželjnije jer je tvrđe od ostalih tehnika. Čvrsta zrnata struktura stečena kovanjem pruža super otpornost na habanje. Kovanje se također smatra pouzdanijim od lijevanja jer kovanjem izbjegavaju nastanak metalurških oštećenja koja se mogu pojaviti tijekom postupka lijevanja. Livenje pruža fleksibilnost stvaranja željenog oblika bilo koje debljine. Nakon izrade dobrog prototipa za livenje, ovaj se prototip može koristiti za masovnu proizvodnju.

Poređenje između lijevanja i kovanja:


Kasting

Kovanje

Definicija

Proces proizvodnje u kojem se staljeni metalni materijal izliva u kalupe za stvaranje željenog oblika

Proizvodni postupak koji koristi sile prešanja za povećanje krutosti

Zatezna i umorna čvrstoća

Manje

Viši

Stanje metala

Uključuje izlivanje rastopljenog metala u kalup za hlađenje

Može se raditi na hladnom, toplom i toplom metalu, ovisno o zahtjevu konačnog proizvoda.

Metalurški nedostaci

Može se dogoditi

Izbegavani

Odgovor na toplotnu obradu

Zahtijeva blisku kontrolu zbog vjerojatnosti segregacije legura

Bolje

Glavni korišteni materijali

Originalna tvar je u stanju ingota, metalnog praha ili rastaljenog metala

Postupak livenja uključuje materijale od metala, drveta, goriva i kalupa

Uključuju ugljeni čelik, legirani čelik, nehrđajući čelik, aluminij, broncu, čelik, magnezijum i druge legure

Vrste

Gravitacijsko livenje (uključujući livenje u pesku i livenje pod pritiskom) i livenje pod pritiskom (uključujući livenje pod niskim pritiskom i livenje pod visokim pritiskom).

Impression die kovanje, hladno kovanje, vruće kovanje, otvoreno kovanje i bežično kovano prstenasto kovanje.