Sprečavanje sudara na različitim vrstama CNC mašina.

- Mar 01, 2020-

Ugradnjom senzora položaja enkoder-diska, mogućnost pada može se unaprijed otkriti i spriječiti. Alternativno, senzori zakretnog momenta mogu pomoći da se utvrdi da li se CNC mašina kreće kako je predviđeno i također otkriju neželjeno rezanje.

U garažnim CNC sistemima alati se oslanjaju na preciznost rotacije koračnih motora za tačan broj stepeni. Za praćenje položaja alata treba računati impulse koji idu do stepenika jer u većini slučajeva ne postoji oblik naizmjeničnog nadgledanja.

Na industrijskim CNC strojevima koriste se zatvorene komande za upravljanje, pri čemu kontrola uvijek zna položaj osovine. Ako se pravilno kontrolira, potencijalni pad sustava značajno je smanjen, mada programeri i dalje drže odgovornost da tačno unesu kodove za najveću sigurnost.

U posljednje dvije decenije, CNC softver je napredovao do mjesta gdje se ogroman raspon alatnih strojeva - sjekire, stezaljke, učvršćenja, vretena, turete - mogu temeljiti upravo na 3D čvrstim modelima.

U posljednje dvije decenije, CNC softver je napredovao do mjesta gdje se ogroman raspon alatnih strojeva - sjekire, stezaljke, učvršćenja, vretena, turete - mogu temeljiti upravo na 3D čvrstim modelima. Sa tim specifikacijama programiranim u kod lakše je odrediti hoće li se sudar dogoditi s određenim ciklusom.