Uobičajena primena kovanih komponenti.

- Jan 30, 2020-

AUTOMOTIVNI I KAMIONI
Karakteristike snage, pouzdanosti i ekonomičnosti kovanih dijelova čine ih idealnim za vitalne primjene u automobilima i kamionima. Kovani dijelovi se obično nalaze u točkama udara i naprezanja, poput vretena kotača, krakova, osovinskih greda i vratila, torzijskih šipki, kugličnih klinova, praznih ruku, kočnica i upravljača. Druga uobičajena primjena je u pogonskim agregatima, gdje se često kovaju klipnjače, prijenosne osovine i zupčanici, diferencijalni zupčanici, pogonske osovine, glavčine kvačila i univerzalni spojevi. Iako se obično kova iz ugljenika ili legiranog čelika, drugi materijali poput aluminija i mikrolegiranog čelika bilježe veliki napredak u kovanim auto i kamionskim primjenama.

POLJOPRIVREDNI STROJEVI I OPREMA
Čvrstoća, žilavost i ekonomičnost takođe su važni u poljoprivrednim proizvodima. Pored dijelova motora i mjenjača, ključni otkovci pod utjecajem zamora i zamora kreću se od zupčanika, osovina, poluga i vretena do krakova klipnjače, zuba drljače sa šiljcima i osovina kultivatora .

VENTILI, UGRADNJE, PRIJAVE NA ULJE
Zbog svojih vrhunskih mehaničkih svojstava i oslobađanja od poroznosti, kovanje je često povezano s visokim pritiskom industrije ventila i ventila. Korozijski i otporni na toplinu materijali koriste se za prirubnice, kućišta ventila i stabljike, čavle, reduktore za lakat, sedla i druge spojeve. Primjene naftnog polja uključuju dijelove za rezanje kamena, hardver za bušenje i visokotlačne ventile i spojeve.

RUČNI ALATI I HARDWARE
Kovanje je tradicionalno znak kvalitete ručnog alata i hardvera. Klješta, čekići, sanjke, ključevi i baštenski alati, kao i kopče od žičane užadi, utičnice, kuke, kopče i vijci za oči uobičajeni su primeri. Hirurški i zubni instrumenti se također često kovaju. Specijalni hardver za električne prijenosne i distribucijske vodove, poput poklopca postolja, stezaljki za ovjes, utičnica i nosača, obično se kova radi snage, pouzdanosti i otpornosti na koroziju.

OPREMA / ŽELEZNIČKA OPREMA
Čvrstoća, žilavost, obradivost i ekonomičnost doprinose mnogim upotrebama otkovaka u terenskoj i teškoj građevinskoj opremi, rudarskoj opremi i primjenama rukovanja materijalom. Osim dijelova motora i prijenosa, otkovci se koriste za najrazličitije zupčanike, zupčanike, poluge, osovine, vretena, kuglične spojeve, čela, valjke, noževe, osovine nosača, nosače ležajeva i poluge.

OPĆA INDUSTRIJSKA OPREMA
Otkovci velike veličine često se nalaze u industrijskoj opremi i strojevima koje koriste samo čelična, tekstilna, papirna, elektroenergetska i prijenosna industrija, hemijska i rafinerijska industrija. Tipične kovane konfiguracije uključuju šipke, praznine, blokove, klipnjače, cilindre, diskove, laktove, prstenove, T-ove, osovine i rukave.

NARUDŽBE / DOSTAVA
Kovani dijelovi nalaze se u gotovo svim obrambenim napravama, od okidača do pušaka do pogonskih osovina nuklearne podmornice. Teški tenkovi, rakete, oklopni transporteri, granate i druge teške artiljerije uobičajene su aplikacije kovanih komponenti vezanih za obranu.

AEROSPACE
Visok omjer snage i težine i strukturna pouzdanost mogu povoljno utjecati na performanse, domet i mogućnosti opterećenja zrakoplova. Izrađeni od raznih vrsta obojenih materijala, obojenih i specijalnih legura, kovani su naširoko korišteni u komercijalnim mlaznicama, helikopterima, avionima s klipnim motorima, vojnim zrakoplovima i svemirskim brodovima. Neki primjeri gdje se kovanje svestranosti veličine, oblika i svojstava čini idealnom komponentom uključuju pregrade, korijenje krila i osovine, šarke, nosače motora, nosače, grede, osovine, cilindre i nosače za prizemne zupčanike, kotače, nosače kočnica i diskove i hapšenje kuka. U mlaznim turbinskim motorima željezo-baza, nikl i kobalt superperozije se ugrađuju u komponente poput diskova, noževa, kanta, spojnica, razdjelnika, prstenova, komora i vratila.