Građevinarstvo i primjena austenitnog nehrđajućeg čelika.

- Oct 01, 2020-

Austenitni nehrđajući čelik

Austenitni nehrđajući čelici su primarne legure koje se koriste u građevinarstvu, potrošačkim proizvodima i industrijskoj primjeni. Njihova ogromna popularnost rezultat je nekoliko faktora:

  • Uobičajeno dostupan u svim veličinama i oblicima proizvoda;

  • Visoko oblikovan, omogućavajući vrlo uske oštre zavoje;

  • Jednostavno za zavarivanje i popravak;

  • Najširi spektarestetski završni slojevi; i

  • Vrhunske udarne, eksplozijske i seizmičke performanse

Fasada Jin Mao, Šangaj, Kina je od nehrđajućeg čelika tipa 316 i izložena je obalnoj soli i zagađenju. Ljubaznost C. Houska

Američka obalna privatna rezidencija s krovnim i zidnim pločama od nehrđajućeg čelika tipa 316. Ljubaznost C. Houska

Skulptura Cloud Gate, Chicago, zavarena ploča od nehrđajućeg čelika tipa 316L koja je izložena odmrzavanju soli. Ljubaznost C. Houska

Građevinarstvo i građevinarstvo

Najčešće korištene legure su Tipovi 304 i 316 i njihove niskougljične verzije Tipovi 304L i 316L. Verzije s niskim udjelom ugljika potrebne su samo kada se zavare presjeci debljine 0.125 inča (3.2 mm) i veće. Dodatak molibdena Types 316 / 316L čini ih otpornijima na kloridne soli (priobalne i odmrzavajuće) i na koroziju povezanu sa zagađenjem.

Rani arhitektonski projekti, izgrađeni prije nekih 50 ili više godina, građeni su u tipu 302, što je ekvivalent modernom tipu 304. Dok su tipovi 304 / 304l i njihovi prethodnici tipovi 302 u prošlosti bili široko korišteni za primjenu u zgradarstvu i građevinarstvu, tip 316 / 316l a ponekad se sve češće postavljaju legure nehrđajućeg čelika otporne na koroziju za vanjske i zaštićene primjene.

To se dogodilo zbog sve veće globalne upotrebe soli za zamrzavanje, koncentracije stanovništva u priobalnim područjima i visokog nivoa zagađenja i kiselosti kiše u zemljama u razvoju. Zaštićena područja su još korozivnija jer akumuliraju iste onečišćenja okoliša, ali nemaju koristi od prirodnog pranja kišom. Austenitni slojevi s još većom otpornošću na koroziju koriste se za industrijske primjene i primjene u morskoj vodi.